progenes


Понятно о непонятном


Previous Entry Share Next Entry
Буде про добрива. Про азот і не тільки.
progenes
Колись в школі віддавали кімнатні рослини школярам доглядати на літніх канікулах. Мені якось дісталась хирлява якась рослинка - одне стебельце і два листочки. Стояло воно понуро роками на шкільному підвіконні і ледь жевріло. В той час мама займалась городом і в нас були кури. Тобто в господарстві було щитай цінне гуано. Мама замочувала його в бочці в сараї, а потім підливала цією адською сумішшю помідорчики. Ну я взяла і линула в рослинку. Далі трапилось так, як другий раз малюють в мультіках. Рослинка хоп і вибухнула соковитою зеленню буквально на очах.

На перший дзвоник я тащила гігантського куща в школу назад. Класна мовничка подивилась на зеленого монстра і каже - це що? Я такого точно не давала, ботанічка нещасна.

Потім я ще спостерігала ефект азоту вже в Німеччині у сусіда по дачі, агронома-теоретика з середньої полоси Росії. Дивлюсь, розсипає по газону щедро азотні добрива. Питаю - шо, сасєд? корову завів, силос будеш заготовляти? Він збагнув прикол тільки через два тижні, коли прийшов наступного разу, а газон примєрно в пояс.

Але ми були трохи самонадіяними. Роками удобрюємо дачу з компостної купи, яка збирається з рослинних решток. За два роки перетворюється на чудовий компост, хоч на хліб намазуй і сам їж. Як ото в селі. І тут досвіду виявилось недостатньо, бо орієнтувались ми на тру компостну купу, яка назвається навозною у бабці, де дійсно є азот. Отже, удобрюємо ми, удобрюємо, а щось не прьот зєлєнь. Потім читаю випадково - рослинний компост має все, крім азоту. Фак! Цього року сипнули жменьку гімна - тепер боюсь заходити в картоплю, бо обплітає і задушує.

А вчили ж в універі про бочку Лібіха. Тобто красота буде наводитись тільки по лімітуючому фактору - будь-якому макро і мікроелементу, якого найменше. Тобто якщо всього іншого достатньо, а не вистачає якогось заліза, то всьо, хлороз. Якщо хочеться, щоб не кущилось, а цвіло, то треба фосфору вгатити.

Зараз прийшов колега і чухає чуприну. В теплицях ячмінь почервонів. І контроль, і трансген. Жартуєм - ну, антоцианчики тоже харашо. Можна зелень жувати, корисно для здоров"я. Але вчасно лінка підкинули, схоже, що дефіцит фосфору. Піду скажу хай йдуть вдобрювати.

Цінний лінк ТУТ для тих, хто в тексті провтикав.

  • 1
Я слышал, что если прямо зелень бобовых запахивать в землю, то таки будет прибавление азота. Хотя и не очень большое.

даже не обязательно запахивать, как это далают с люпином. Азот фиксируют бактерии в корнях. Так что просто чередование бобовых со злаками полезно.

  • 1
?

Log in